APİTERAPİ, İNSAN SAĞLIĞI VE ARI ÜRÜNLERİ
APİLARNİL VE ANA ARI LARVASI
Arı ürünlerinin doğru miktar ve zamanda kullanımının, insan sağlığı üzerinde yarattığı olumlu etkiler uzun yıllardır yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya koyulmuştur (Mateescu, 2011; Topal ve ark., 2015). Bu ürünlerden en çok kullanılanlar bal, polen ve propolis olmakla birlikte, son zamanlarda erkek arı larvası (apilarnil) ve ana arı larvasının da kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Özellikle ana arı ve erkek arı larvasının besin komponentleri yönünden zengin olması, sağlık koruma ve tıbbi tedavi desteği olarak arı ürünlerinin kullanımı bilimi olan apiterapide yararlanılma olanağını artırmaktadır. Apilarnil erkek arı larvasına verilen isimdir.Her kovanın içinde olmasına rağmen arıcılarımız tarafından değerlendirilemeyen, fakat besin değeri ve işlevi yüksek olan bir apiterapi ürünüdür.Toplanması ve muhafaza edilmesi zor olan bu ürünlerin Liyofilize edilip kurutulması gerekir.
Apilarnil, erkek arı larvalarının pupa dönemine geçmeden önceki 3-7 günlük larva dönemidir. Viskoz
yapıda olan erkek arı larvası, krem rengi olup karakteristik bir yumurta kokusu taşımaktadır. Hem yumurta hem de larva gövdesinde bulunan besleyici bileşiklerin toplamından dolayı yüksek biyolojik aktiviteye sahiptir. (Ilieşiu, 1991). Apilarnil arı larvasının temel yapıtaşı olan bütün esansiyel aminoasitleri içermesinden dolayı “tam gıda” olarak değerlendirilmektedir. Bu arı ürününün hasat sonrası soğuk zincir muhafazasına dikkat edilmesi kaydıyla taze tüketimi söz konusu olduğu gibi uzun süreli kullanımlarda öğütme, homojenleştirme, filtrasyon ve liyofilizasyon gibi işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler uygun şekilde yapılırsa larvanın besin madde kaybı olmaksızın, soğuk zincirde muhafazasına gerek olmadan kullanılmasına olanak tanımaktadır. Larva taze halde iken hasat
sonrasında yarım saat içerisinde soğuk zincirde muhafazaya alınmazsa önemli düzeyde besin madde kaybı başlamaktadır. (Yücel ve ark., 2011). Larvanın korunmasında uygulanan en iyi işlem liyofilizasyondur. Liyofilizasyon, maddenin kurutulması için süblimasyon adı verilen bir koruma tekniğidir. (Bruneau, 2015). Apilarnil toplanmaya başlandığında 30dk içinde bir derin dondurucuya konulup dondurulması gerekir.Buzdolabında bile muhazası zordur. liyofilize edilen ürünler ise oda sıcaklığında bile nem ve sudan uzak tutulursa e az 5 yıl saklanabilir
Ar-sum firması olarak kendi imalatımız olan liyofilizatörü yapmış bulunmaktayız. Liyofilize ettiğimiz ürünlerimizin de analiz ve tahlileri yaptırarak, liyofilize makinemizden çıkan ürünlerin hiçbir besin değeri kaybetmediğine ve doğru yollarla liyofilize edildiğini kanıtlamış olduk.
Ar-sum liyofilizatör yardımıyla liyofilize ettiğimiz apilarnil örnekleri
Kimyasal Bileşeni
(Hasegawa ve ark., 1983; Höffel, 1983). Kimyasal bileşimi üretim dönemi, larvanın yaşı, koloninin bulunduğu flora gibi birçok faktörün etkisi ile değişmektedir. Yapılan çalışmalarda nem içeriği %65-70.97, toplam protein oranı %6.61-12, toplam lipidler %3.44-8.38 düzeyleri arasında saptanmıştır. Toplam şeker %6-10, asitlik %0.88-3.18, pH 6.49 ve kül %2 olarak belirlenmiştir. Şeker profillerinden fruktoz; %0.11-0.60, glukoz %3.40-6.74, sukroz %0.00- 0.14 aralığında tespit edilmiştir (Stângaciu, 1999; Bărnuţiu, 2013; Bărnuţiu ve ark., 2013; Balkanska ve ark., 2014; Mărgăoan ve ark., 2017). Apilarnilde kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, manganez, bakır, çinko, sodyum, potasyum mineralleri belirlenmiştir. A vitamini, beta-karoten, ksantofil, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini iz miktarda, PP vitamini ve kolin bulunmuştur (Aoşan, 2016).
Apilarnil Besin İçeriği
Mineraller
Vitaminler
İnsan Sağlığına Faydaları